De Balearen

Wij vergelijken

Eilandengroep met rijk verleden

Net zoals vele eilandengroepen in de Middenlandse Zee zijn de Balearen onderworpen geweest aan een lange lijst van heersende culturen. De eerste sporen van menselijke bewoning gaan terug tot 4000 jaar geleden. De onrusten begonnen rond 1300 vChr. tijdens de Talyotische periode, getuige de vele observatietorens uit die tijd. In de daaropvolgende 2000 jaar vielen de eilanden onder bewind van de Feniciƫrs, Carthagen, Romeinen, Byzantijnen, Moren, Catalanen, Engelsen en de Fransen totdat in de 19e eeuw de eilandengroep ingelijfd werd bij het Spaanse koninkrijk als autonome provincie. Momenteel behoren, dankzij het toerisme, de jaarinkomens op de Balearen tot de hoogste van Spanje.

Vergelijk alle vakanties naar Spanje

Warme zomers met aangename zeebries

De Balearen bestaan uit 8 eilanden waarvan de meest bekende Mallorca, met tevens de hoofdstad Palma de Mallorca, Ibiza, Minorca en Formentera zijn. De zomers op de eilanden zijn warm en droog en worden afgewisseld met milde natte winters. Door dit aangename klimaat hebben de eilanden een zeer rijke planten- en dierenwereld, zowel boven als onder water. Je kan er naar hartenlust wandelen, fietsen en duiken en tal van andere activiteiten ondernemen. Door de koele zeewind, die toch tot in mei behoorlijk fris kan zijn begint het strandweer voor de echte diehards al in april, maar echt lekker wordt het pas na half mei.

De afzonderlijke eilanden

Ibiza staat natuurlijk bekend als het strand- en party-eiland bij uitstek. Net als op de andere eilanden zijn er tal van historische monumenten en grotten te bezoeken en ook op excursiegebied doet Ibiza zeker niet onder voor de andere eilanden. Het vakantiepubliek is merendeel jong en gericht op actie.

Mallorca,rijk aan prachtige gebouwen en monumenten die herinneren aan het welvarende verleden met zijn smalle steegjes, groteske kathedralen en heerlijke markten. De ruige natuur biedt mogelijkheden tot rotswandklimmen en bergtochten. De vele baaien en lagunes zijn ideaal voor kayaktochten en de moerassen laten je kennismaken met meer dan 200 vogelsoorten.

Menorca en Formentera zijn meer de eilanden voor de rustzoeker en de natuurliefhebber. In verhouding met de bovengenoemde eilanden is er weinig toerisme. Wat niet wegneemt dat er ook op deze eilanden tal van activiteiten en dagtochten te ondernemen, alsmede zalige terrasjes en pittoreske dorpjes te bezoeken zijn.

De rode draad die over alle eilanden van de Balearen loopt en waar we in hoofdzaak voor gaan is toch wel de zon, de zee en het strand.

Meer informatie en vakanties vind je op Ibizavakantie.nl en Mallorcavakantie.nl.